Vanaf maart 2018 is Jurrie Barkel, bestuurder en project manager van Stichting Sheltersuit, een project-samenwerking aangegaan met DesignLab Universiteit Twente en Saxion lectoraat Smart Functional Materials om de Sheltersuit te innoveren. Onze water- en winddicht jas met aanritsbare slaapzak voor vluchtelingen en daklozen wordt met behulp van elektronica getransformeerd tot een ‘Urban Safety Kit’, een elektronische module die slachtoffers beschermt tegen onderkoeling. Het projectplan werd geschreven in het kader van WEARsustain, een EU horizon 2020-project dat de samenwerking 50.000 euro toekent om de Urban Safety Kit daadwerkelijk te ontwikkelen en te testen in de Sheltersuit.

Wat is WEARsustain?

WEARsustain is een project van twee jaar, gesteund door het EU horizon-project, om kunst-, ontwerp- en creatieve industrieën en technologie- en engineering industrieën te verbinden om verantwoordelijke innovatie te stimuleren. De verantwoordelijke innovatie vindt plaats binnen het design en ontwikkeling van draagbare technologieën en smart textiles. Het doel van WEARsustain is om toekomstige prototypes te laten ontwikkelen die onze volgende generatie kleding wordt of zou moeten worden.

Project-partners: DesignLab UT en Saxion Smart Functional Materials

De partners die bijdragen aan het Urban Safety Kit-project zijn Sheltersuit, DesignLab Universiteit Twente en het lectoraat Saxion Smart Functional Materials. Ieder heeft zijn eigen bijdrage binnen het project.
DesignLab verbindt studenten en onderzoekers uit verschillende studierichtingen om gezamenlijk een elektronische module te ontwikkelen en te testen. De expertise op het gebied van smart textiles faciliteert het Saxion lectoraat Smart Functional Materials. En als laatste, focust Sheltersuit op het businessmodel en de productielijn van de Urban Safety Kit.


Video credits: Reuters

Het doel: Onderkoeling voorkomen door de Sheltersuit

Het doel van het ‘Urban Safety Kit’-project is het uitbreiden van de functionaliteit van de Sheltersuit. Het eerste idee achter de Sheltersuit is om mensen warm te houden die op straat leven. Om hen te beschermen tegen kou, wind en regen. De Urban Safety Kit heeft een dubbele functie. Een zonnepaneel die bevestigd zit op de backpack zorgt ervoor dat de kit nooit zonder stroom zit. Deze stroom wordt gebruikt voor twee doelen: De mogelijkheid om een smartphone op te laden en de Urban Safety Kit voorzien van stroom. Deze kit, die geïntegreerd wordt in de Sheltersuit, zorgt voor beveiliging op één van de belangrijkste elementen van lichamelijke veiligheid: het voorkomen van onderkoeling. Iedereen die ‘buiten in de kou moet slapen in de stad’ kan het gebruiken, vertelt Projectcoördinator DesignLab Edo de Wolf. “Ook denkbaar is dat je dit pak inzet bij het opvangen van vluchtelingen, net als de originele Sheltersuit.”

Wat is de Urban Safety Kit?

Er is een verhoogd risico op onderkoeling bij mensen die in de kou en regen op straat leven. Met name omdat onderkoeling vaak optreedt wanneer mensen slapen. Dit maakt het erg lastig te voorkomen dat je onderkoelt raakt. Maar de Urban Safety Kit helpt hierbij. De kit heeft de functie om de eerste fase van onderkoeling, de afweerfase, waar te nemen. Deze fase wordt herkent doordat het lichaam begint te rillen. Wanneer dat gebeurt, slaat de kit alarm en helpt deze het slachtoffer bij het voorkomen van onderkoeling.

In het ontwerp van de Urban Safety Kit wordt rekening gehouden met de duurzaamheid van het product en onze aarde. Zo wordt er gekeken naar de mogelijkheid het modulair te ontwerpen zodat onderdelen bijvoorbeeld makkelijk vervangen kunnen worden. Verder wordt ernaar gestreefd het product faalveilig te maken, zodat wanneer het product een storing heeft het niet minder veilig is voor de gebruiker. Om zo veel mogelijk impact te kunnen maken met de Urban Safety Kit is er het doel het product ‘open source’ te maken. Dan zal de kit wereldwijd geproduceerd kunnen worden om effectief mensen in nood te beschermen tegen onderkoeling.

Jij kunt ook bijdragen aan dit project

Ben jij geïnteresseerd geworden om aan dit project bij te dragen tijdens de realisatiefase? Door bijvoorbeeld het aanbieden van restmaterialen of het produceren van de Urban Safety Kit? Neem contact met ons op of doe direct een donatie:

 

Doneer nu