Sociale onderneming

Doel van de sociale onderneming

Hoe Sheltersuit is ontstaan

Toen de vader van een goede vriend in 2014 op straat overleed door onderkoeling, vond Bas Timmer dat hij iets moest doen. Bas had op dat moment zijn eigen kledinglijn in Enschede, die hij was gestart na het afronden van een mode-opleiding aan het ROC van Twente.
Het voelde niet goed om mooie kleding te maken en die voor veel geld te verkopen, terwijl er mensen zijn die geen geld hebben voor warme, beschermende kleding.
Hij vond dat niemand zo’n afschuwelijk lot verdiende. Om meer daklozen te beschermen tegen de kou, ontwierp hij de eerste Sheltersuit.

De Sheltersuit

De Sheltersuit is een water- en winddichte jas die getransformeerd kan worden tot slaapzak.
Een product ontworpen voor mensen in nood, die om wat voor reden dan ook in barre omstandigheden moeten leven. De Sheltersuit wordt gratis beschikbaar gesteld aan daklozen en vluchtelingen.
Inmiddels hebben wij, sinds de start in 2014 ruim 6.000 mensen die op straat leven of in vluchtelingenkampen, warm kunnen houden met een Sheltersuit.

People helping people

In ons eigen sociale naaiatelier in Enschede werken we met een team van 14 werknemers en 27 vrijwilligers. Veel van hen hebben een afstand tot de arbeidsmarkt.
We staan voor het financieel en sociaal zelfstandiger maken van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, in het bijzonder die met een migratieachtergrond. Daardoor worden zij in staat gesteld om in Nederland een toekomst op te bouwen. Naast hun persoonlijke ontwikkeling, leveren zij een bijdrage aan een betere wereld door het fabriceren van de Sheltersuit die bestemd is voor daklozen en vluchtelingen.

Het verminderen van afvalstromen

Bij de productie van Sheltersuits en andere producten wordt zoveel mogelijk geprobeerd materialen te upcyclen. Voor de binnenvoering van de Sheltersuit wordt onder andere gebruik gemaakt van oude gereinigde slaapzakken, die ingezameld worden op festivals. De buitenkant van de pakken bestaat uit tentdoek wat gedoneerd wordt door een bedrijf genaamd TenCate Outdoor Fabrics. Op deze manier leveren wij een bijdrage aan het verminderen van afvalstromen.

Toekomst – van wereldwijde impact tot sociale onderneming

Onze droom is om uiteindelijk wereldwijd iedereen van warmte, bescherming en waardigheid te voorzien. Sinds de start is het ons gelukt om 6.000 Sheltersuits te produceren en te verspreiden. Dit is een druppel op een gloeiende plaat.

Wereldwijde impact

Als we onze droom willen verwezenlijken lukt dit alleen door samen te werken en te vermenigvuldigen.
Het doel is dat er uiteindelijk wereldwijd meerdere ateliers volgens de Sheltersuit-filosofie te werk gaan en Sheltersuits produceren.

Afgelopen september is de eerste zusterstichting in Amerika opgezet (Sheltersuit USA). Sheltersuit USA zal helpen om daklozen te beschermen en warm te houden, werkgelegenheid en coaching bieden in hun sociale atelier en bovendien afvalstromen verminderen door samen te werken met lokale textielbedrijven en het upcyclen van restmaterialen. Sheltersuit USA is een zelfstandige organisatie die financieel ook onafhankelijk van Sheltersuit Nederland opereert.

Sheltersuit Nederland levert pakken aan daklozen en vluchtelingen in Europa. Sheltersuit Nederland produceert nu 2.000 pakken per jaar. Sheltersuit USA richt zich in eerste instantie op Amerika en vervolgens op de rest van de wereld.

Sociale onderneming

Bij Sheltersuit staat de missie voorop, we willen zoveel mogelijk impact maken. We zijn een sociale onderneming. Hieronder vind je meer informatie over onze missie, impact en droom. Daarnaast vinden we het belangrijk om zoveel mogelijk transparant te zijn richting onze stakeholders.

ik wil helpen!